wijn

Is rode wijn nou gezond, of niet?

Er word vaak over gespeculeerd, is rode wijn nou gezond, of niet? Nou….Goed nieuws voor de rode wijn liefhebbers! Na nieuw onderzoek blijkt dat het dus WEL gezond is om een bepaalde reden.. 

Alcohol, dat betekent meer kwaad dan goeds, zou je denken. Alcoholgebruik verhoogt namelijk de kans op borstkanker, beroertes, leveraandoeningen, diabetes en andere nare ziektes. Toch kunnen we bij rode wijn stellen dat niet álles er slecht aan is. Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat een glaasje rode wijn wonderen kan doen voor je darmen

Gezonde darmbacteriën

Dit komt door de polyfenolen die in de wijn zitten. Polyfenen zijn gezonde stoffen die je ook in groente en fruit tegenkomt. In rode wijn zit het polyfenol resveratrol; dit zit in de schil van rode druiven en is goed voor de darmflora, omdat het de aanmaak van gezonde darmbacteriën stimuleert. Mensen die wel wijn drinken hebben hierdoor een diversere darmflora dan mensen die dit niet doen.

Onderzoek

Dit is ontdekt door wetenschappers van het King’s College in Londen, die duizenden tweelingen onderzochten. De deelnemers werden ondervraagd over hun dieet en alcoholgebruik, waarvan de resultaten werden vergeleken met hun darmflora. Hieruit bleek dat een paar glazen rode wijn per week al voldoende is voor een positief resultaat.

Een glaasje rode wijn

Deze ontdekking is dan ook geen excuus om hele flessen leeg te drinken, waarschuwen de wetenschappers. Te veel drinken is nooit goed en verhoogt juist het risico op allerlei ziektes, zoals hierboven al beschreven. Maar dat ene glaasje, daar hoef je je gelukkig niet schuldig over te voelen.